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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  28/09/2022
Data da última atualização:  07/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AMARAL, M. B.; LOPES, T. dos S.; FEDER, C. B.; RIBEIRO, T. G.; PACHECO, R. S.; TEIXEIRA, T. N.; MONTEIRO, E. de C.; RAMALHO, I. O.; MACEDO, R. de O.; BODDEY, R. M.; ZILLI, J. E.; ALVES, B. J. R.
Afiliação:  MAYAN BLANC AMARAL, UFRRJ; TAMIRIS DOS SANTOS LOPES, UFRRJ; CAROLINE BUENO FEDER, UFRRJ; THIAGO GONÇALVES RIBEIRO, UFRRJ; RAFAEL SANCHES PACHECO, UFRRJ; TEIXEIRA THIAGO NEVES TEIXEIRA, UFRRJ; EDEVALDO DE CASTRO MONTEIRO, UFRRJ; ISRAEL OLIVEIRA RAMALHO, UFRRJ; ROBERT DE O. MACEDO, UFRRJ; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB; JERRI EDSON ZILLI, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB.
Título:  Bradyrhizobium occurrence in nodules of perennial horsegram.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology Online, 17 set. 2022.
ISSN:  1678-4405
DOI:  10.1007/s42770-022-00821-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The introduction of a forage legume into a tropical pasture should decrease the need for N fertilizer, provided biological N-2 fixation (BNF) contributes enough to compensate for exported N. Macrotyloma axillare (perennial horsegram) is a suitable legume for composing mixed pastures, and our hypothesis is that the isolation of indigenous rhizobia from roots and rhizosphere is the way of achieving an efficient inoculant to maximize BNF to the legume. Nodules and rhizosphere soil taken from M. axillare grown in a mixed pasture with palisade grass were sampled and used in a trap host assay using Leonard jars containing a mixture of vermiculite and sand. A total of ten bacteria were initially isolated using this technique. The isolates were then used in two experiments to evaluate the inoculation responses on the perennial horsegram in greenhouse conditions to which nodulation, plant growth, and shoot N accumulation were measured. Phylogenetic analyses based on 16S rRNA and recA placed all strains within genus Bradyrhizobium, some of them not previously described. The best strain provided more than 120 nodules and more than 65 mg of nodules per plant. Strain BR14182 was considered the most promising given the high dry matter and N accumulation in plant shoots. This study provides the first analysis of Bradyrhizobium diversity nodulating M. axillare in Brazil and provided evidence of the role of inoculation in incrementing the plant-rhizobium symbiosis in a forage legume.
Palavras-Chave:  Inoculant; Macrotyloma axillare; Mixed pastures; Rhizobia.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
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Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB42019 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  26/01/2021
Data da última atualização:  15/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SOUSA, M. C. de; SANTOS, W. M. dos; SILVA, J. M. O. da; RAMOS, F. P.; FREITAS, A. S. de; ALMEIDA NETA, M. C.; SANTOS, K. M. O. dos; BURITI, F. C. A.; FLORENTINO, E. R.
Afiliação:  Marina Cínthia de Sousa, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande; Widson Michael dos Santos, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande; Júlia Maria Orleans da Silva, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande; Felipe Pereira Ramos, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande; Aline Souza de Freitas, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande; Maria Carmélia Almeida Neta, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; Flávia Carolina Alonso Buriti, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande; Eliane Rolim Florentino, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande.
Título:  Non-fermented Dairy Desserts with Potentially Probiotic Autochthonous Lactobacilli and Products from Peel of Jabuticaba (Myrciaria cauliflora).
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Probiotics and Antimicrobial Proteins, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12602-020-09731-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The influence of two autochthonous lactobacilli strains with probiotic potential (Lactobacillus mucosae CNPC007 and Lactobacillus plantarum CNPC020) in comparison to a commercially available probiotic strain (Lactobacillus rhamnosus LR32) in non-fermented dairy desserts added with ingredients (syrup and hydroethanolic extract) derived from jabuticaba (Myrciaria cauliflora) peels was investigated. L. mucosae showed the best survivability and stability of the studied lactobacilli after processing and during storage, respectively, and also remarkably influenced the texture and sensory features of desserts in comparison to the other strains; L. plantarum achieved viability comparable with the commercial probiotic, above 6 log cfu/g up to the 21st day of the products refrigerated storage. The hydroethanolic extract and syrup from the jabuticaba peel contributed to the phenolic content of the dairy desserts (around 30 mg GAE/100 g) that showed to be able to scavenge DPPH radicals (around 300 g dessert/g DPPH). The different lactobacilli strains did not significantly influence the antioxidant capacity parameters of the desserts (p > 0.05), although the desserts' color was not stable during storage and tended to reduce the acceptability scores of the three trials. Non-fermented dairy desserts with jabuticaba peel ingredients showed to be good sources of phenolic compounds with an antioxidant capacity, offering suitable conditions for the viability maintenance of the autochthonous la... Mostrar Tudo
Thesaurus NAL:  Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15117 - 1UPCAP - DD
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